Truus en Freddie

NOS Jeugdjournaal Voor de 4-meiviering 2020 werd een fictief interview gehouden met de zusjes Truus en Freddie….die in de loop der tijd vriendinnen werden van Hannie Schaft ofwel Het meisje met het rode haar van Theun de Vries. Truus en Freddie hebben de oorlog overleefd. Ze overleden in 2016 en 2018 en zijn allebei 92 jaar geworden.

In het verzet zaten vooral mannen, maar ook vrouwen en soms zelfs kinderen deden mee. Zoals de zusjes Truus en Freddie Oversteegen…. Waardering voor hun verzetsdaden bleef uit na de oorlog. Als communisten werden zij als staatsgevaarlijk gezien. Totdat zij bijna zeventig jaar na de oorlog het Mobilisatie-Oorlogskruis voor hun strijd tegen de nazi’s ontvingen uit handen van premier Rutte.

Jeugdjournaal speciale site waarop je een jaar lang nieuws uit 1944/1945 kunt volgen.

https://voleest.podbean.com/e/6-lezen-in-het-vmbo-rond-het-thema-vrijheid/ Podcast van de schrijfster van het boek Oorlog in Inkt, waarin zij vertelt over de dagboekfragmenten van kinderen. Een inkijkje in hoe kinderen de oorlog hebben beleefd. Die dagboeken liggen bij het NIOD, het oorlogsarchief in Amsterdam. Door die dagboeken weten we hoe het was om als jongere de Tweede Wereldoorlog mee te maken.

PLOT26 heeft voor het vak Nederlands mooie materialen. Zo ook bij dit thema, waaronder twee fragmenten uit het boek Oorlog in Inkt.

Op de website van NIOD vind je de dagboeken van Felix, Corri en George (klik op de betreffende naam om het dagboek in te zien). Hun handschriften kun je zelfs zien, omdat de dagboeken zijn ingescand. De teksten zijn echter ook uitgetypt, zodat ze makkelijk te lezen zijn. Ook de andere dagboeken worden nog gedigitaliseerd.

Auteurs: Suzanne Wouda en Annemarie van den Brink
Het boek staat ook op de longlist van de Thea Beckmanprijs 2020

Kansmaker voor de titel ”Beste historische jeugdboek”. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.  Op alfabetische volgorde auteur):

Het boek Oorlog in Inkt is van de uitgever Ploegsma.

Een ander boek dat over met name Freddie Dekker-Oversteegen gaat is ‘Het meisje met de vlechtjes’. Geschreven door Wilma Geldof. Een jongerenroman, maar wel een met een rauw randje. Behoorlijk expliciet ook. Op haar zeventiende pleegde Freddie haar eerste liquidatie. Wat doet dat met je op zo’n jonge leeftijd? Ik kan me daar niets bij voorstellen. Het voelt ongemakkelijk. Wanneer heeft iemand het recht een ander te doden? Heftig. Evengoed was ze een tiener met tienerverliefdheden. De uitgever is Luitingh-Sijthoff. ISBN9789024581597.

Hier ligt een mooie optie voor tandemlezen en het maken van een vergelijking van de uitwerking van het thema en de schrijfwijzen.

De leerlingen van EDUGO Campus de Brug maakten onder begeleiding van Collectief Verhalen een trailer voor het boek. Een mooie vervolgopdracht in combinatie met CKV.