Groot dictee 2021

Ja, daar gingen ze weer, schrijver-taalkundige Wim Daniëls en oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Opnieuw lazen ze tijdens De Taalstaat het Groot Dictee voor. Het kan natuurlijk bijna niet missen dat vaccinatie daarin een rol speelde, maar evengoed ook de bestorming van het Capitool en het al dan niet racen van Max Verstappen in eigen land. Aardig weetje: de 20-jarige Suzanne Voets uit Utrecht won met slechts 3 fouten. Suzanne is student Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Cabaretier Pieter Derks deed het ook goed als BN’er met slechts 5 fouten.

Controleren schrijfwijze

Vaccinatiefascinatie

  1. Door de maandenlange tumultueuze vaccinatierace, waarin prik na prik is gezet – de grand prix op het circuit in Zandvoort, waar ook flink geracet werd, uiteraard niet meegeteld – mag je ervan uitgaan dat 2021 als coronavaccinatiejaar in de annalen terechtkomt.
  2. 6 januari startte Nederland met vaccineren, op de dag van de gewelddadige inbezitneming van het Capitool in Washington door trumpisten, een actie die door sommigen getypeerd werd als een middeleeuwse veldslag.
  3. Daarin is de vaccinatiecampagne godzijdank niet ontaard, maar ze is wel gekruid om niet te zeggen gepeperd verlopen, soms met scheldkanonnades over en weer tussen vaxers en antivaxers.
  4. Sommige zelfverklaarde immunologen vergastten hun Twittervolgers, Facebookvrienden, tantes en ooms de voorbije maanden op gloedjenieuwe theorieën over virussen en bacteriën.
  5. Uit een blijmoediger vaatje tapte een aimabele kloosterzuster die ik ’s ochtends een keer ontmoette in de buurt van ’s-Hertogenbosch tijdens een wandeling onder een wolkeloze hemel op een glooiing van een zandweg met een weids uitzicht over weidevelden en haar abdij.
  6. Ze noemde zichzelf droogkomisch een non-vaxer, die zich had laten inenten bij een van de nabijgelegen Noord-Brabantse GGD’s waar, zo voegde ze eraan toe, non-stop ingeënt werd.
  7. Onze gedachtewisseling inzake vaccinatie gaf ze extra cachet met een poëzieregel van de 19e-eeuwse/19de-eeuwse/19e-eeuwse/19de-eeuwse/negentiende-eeuwse (**) predikant-poëet De Génestet(***), die op 31-jarige/eenendertigjarige(*) leeftijd overleed aan tuberculose, een infectieziekte, bacterieel van aard, die wereldwijd nog altijd huishoudt.
  8. Ik vind, zei ze ootmoedig, wat hij vindt en wellicht vind jij dat ook: de kunst is om met een milde lach alsof je niet strijdt, te strijden.

(*) hierbij zijn twee spellingen mogelijk
(**) dit kan op vijf manieren worden gespeld
(***) de naam Génestet telt niet mee bij de beoordeling