Bloomblad cadeau

Kinderboekenweek 2020

Collega Jan van Nuland is al 50 jaar een bevlogen enthousiaste docent. Hij ontwikkelt ook materialen voor docenten en leerlingen. Bijvoorbeeld Bloombladen. Graag deelt hij een uitgave die goed past bij de Kinderboekenweek 2020. Niet alleen in te zetten in de bovenbouw van het basisonderwijs. Ook heel goed toepasbaar binnen het VO en MBO.De discussie krijgt dan meer diepgang. Samenwerking met de docenten geschiedenis, CKV en maatschappijleer biedt meerwaarde.

https://www.canonvannederland.nl/

Verdwenen vensters in de canon:
Floris V, Karel V, de Republiek, de Grachtengordel, Buitenhuizen, De Stijl, de crisisjaren, Willem Drees, Veelkleurig Nederland en De gasbel. (3 mannen verdwenen, geen vrouw)

De nieuwe vensters:
Trijntje uit de Prehistorie, Jeroen Bosch, Maria van Bourgondië, Johan van Oldenbarnevelt, Sara Burgerhart, Anton de Kom, Marga Klompé, De gastarbeiders, Kolen en gas en Het Oranjegevoel: o.a. de Leeuwinnen. Dus 3 mannen er weer bij en 4 vrouwen.

Verdeling man/vrouw nu: 19 mannen en 7 vrouwen. En 24 Vensters zijn niet rechtstreeks gekoppeld aan een man of vrouw.

De uitgave en werkvorm is goed te combineren met het thema van de maand van de Geschiedenis 2020: Oost-West. Een daarbij passend essay verschijnt in oktober geschreven door: